Bildanalys

 

rumpstaty565 shakespeare horisont

Det här momentet har jag inte provat på ännu, men jag kommer att göra det. För bildanalys passar inte bara verksamma lärare, utan borde passa även verksamma vikarier. För bildanalys behöver inte ta längre än en lektion även om det kanske är bäst med minst två. Men vikarier lider av tidsbrist och måste tänka i enlektionssteg. Elever gillar att tänka fritt, eller med öppna tankar som Anne-Maries elev uttryckte det. Därför är bildanalys alldeles utmärkt.

Man kan gå två vägar (antingen var för sig eller båda på samma gång), den era analyserande och den andra tolkande. I en analys kan man ta reda på vad bilden föreställer, lista föremål, hitta ljuset, se mönster och försöka (då glider vi över i tolkning, men det är bara roligt) komma på vilken tid bilden är ifrån och vem som står bakom den. Här kan man också introducera en begreppsapparat där till exempel konnotation, index, collage och andra passande ord förklaras. I en tolkning av bilden försöker man hitta känslor och en historia och fundera kring vem eller vad den föreställer.

Ur vikariesynpunkt är det bra att ha bilderna uppkopierade på OH-ark, eftersom overheadapparater brukar finnas i klassrummen.

Vill man ha en ”roligare” lektion kan bilderna användas till att vara rena tolkningsövningar där eleverna fritt berättar (i tal eller skrift) om deras upplevelser av bilderna.
Man kan ju fortsätta på tolkningstemat och låta eleverna rita eller måla hur de skulle vilja att bilden såg ut, eller placera in motiv från andra tidsepoker i bilden.

Vilken bild man väljer påverkar i vilken riktning lektionen tar, är det en reklambild kan man prata om reklam, är det en bild av Karl XII kan man prata om makt och status eller propaganda. Det finns hur många sätt som helst.

Någon som har bra tips på bilder som ni använder?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: