Dagboksbloggarnas självbespegling

www-riksdata-punkt-seI DN Kulturs Idé ochKritik i söndags, i del tre av serien 00-tal, skriver författaren Gertrud Hellbrand om vår tids fenomen av publika dagboksbloggar. Det handlar om att bekräfta sin existens (”Blogito ergo sum”) och mer om monolog än dialog, om att blogga som ett sätt att få utlopp för sina frustrationer eller som upprop mot meningslösheten, eller möjligen som en reaktion mot krossade drömmar. Bland annat.

Läs själva ”Bloggen är ett uppror”, det är en intressant artikel, även om jag tycker illa om det förakt mot dagboksbloggarna (de som läses av ”de närmast sörjande”) som uttrycks mer eller mindre explicit, av Hellbrand och av dem hon citerar. 

Själv undrar jag över varför ingen tar upp det kreativa i bloggskrivandet (varesig det gäller dagboks- eller ämnesbloggar, väl eller illa skrivna texter, bloggar lästa av många eller av få)? Att skriva är kreativt,så varför kan inte det oprofessionella bloggandet ses som ett uttryck för människors inneboende kreativitet? Kan inte amatörer få skriva för nätet i stället för byrålådan utan att det vare sig ska moraliseras över vad och hur de skriver*, eller analyseras över varför de skriver, eller förfasas över att de är så förmätna att de vill att deras texter läses av någon mer än dem själva?

Lika väl som man stickar, syr eller gör pärlsmycken kan man väl få bloggskriva för att få utlopp för sin inneboende kreativitet? Finns det några moraliserande diskussioner eller djupa analyser om varför folk virkar, scrap-bookar eller slöjdar? Jag tror inte det. Det kanske kan ha att göra med att erkända konsthantverkare har en mindre elitistisk syn på handarbete, än vad professionella skribenter har på text?

* (något jag själv gjort mig skyldig till – men så ser jag inte heller vissa kändisbloggar som ett ”utlopp för kreativiteten” utan mer som ett medel för marknadsföring av den egna produkten, den egna personen.) 
Annonser
Comments
5 Responses to “Dagboksbloggarnas självbespegling”
 1. metabolism skriver:

  I programmet ”I love språk” idag diskuterade bl a Anette Kullenberg bloggar och bloggspråk. Programmet hittar jag inte på UR Play, men det kanske hamnar där snart, http://www.ur.se, klicka på UR Play.

  De pratade bland annat om hur bloggarna synliggör människors oförmåga att formulera sig skriftligt, och hur man anstränger sig (läs: fiktionaliserar) för att få läsare.

  /Monica

 2. Ex-magistra skriver:

  Varför sätts fokus så ensidigt på bloggaren och dennes ev. motiv för skrivandet? Vilka de än må vara, är det ett svårförnekat faktum, att det sprids även via vanliga (i artikeln närmast förhånade) ‘dagboks-bloggar’ en oändlig mängd INFO för andra människor att ta del av och ger inblick i miljöer, som dessa kanske själv aldrig annars hade haft ngn insyn i. Ett fantastiskt samhälls-kitt i bästa fall!
  Och inte minst (här direkt berörd), ett unikt sätt att speja över generations-gränserna! Detta måste väl räknas som en värdefull motvikt i dagens skiktade samhälle. So, thank you, young people!

 3. egon skriver:

  Bra inlägg. Jag skrev för en tid sedan (två år sedan för att vara exakt…) en essä om just detta. Känns fortfarande aktuell ur just dagboksbloggs-aspekten och kreativiteten. Finns här att läsa: http://egoegon.blogspot.com/2007/04/en-sjlvbiografi-i-realtid-januari-2007.html

 4. Janis skriver:

  Jag har bara hunnit ögna snabbt, men det ser ut att vara en mycket fin essä, så jag återkommer för vidare läsning!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] mig får proffsen får tycka vad de vill … konstigt bara att de gång på gång (en annan gång lät det så här) måste berätta för läsarna hur bra de själva är, och hur dåliga alla de andra är. Att […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: