Språkundervisning – vokabulär

Lektionstipsen i dag handlar om att utöka sitt ordförråd.

S i t u a t i o n :  L e k t i o n

  • Om walking and talking – att gå ut på spaning och sätta ord på sin omgivning skriver Karmapolisen så inspirerande om –  ett lektionsupplägg som är precis i min smak!

Läs här!

Tack till Don´t mess with the Karma Police!

  • Att sätta ord på sin omgivning kan också vara att få i uppgift att berätta för en kompis om vad som hände i går, om sitt fritidsintresse, om en film – vad som helst som ligger en själv och vardagen nära.

Medan man berättar upptäcker man vilka ord man saknar – så de får bli på svenska så man kan fortsätta berätta. Men samtidigt noterar man dem så att man sedan kan slå upp dem. Efter att eleverna berättat för varandra, på engelska och svenska, slår de upp orden de saknar (eller kollar stavningen eller letar synonymer till orden som kompisen kunde hjälpa till med under berättandet). Därefter berättar man för en ny kompis, och denna gång med ett utökat ordförråd!

Skriver man ner berättelserna, och med en ordlista, så kan texterna delas med flera – i klassens egen tidning, blogg eller hemsida! Denna övning kan varieras i det oändliga vad det gäller ämnen eller teman att tala om.

  • På tal om att utöka sitt ordförråd så påminner jag mig om en teori om hur nya ord lärs in, som vi läste om i engelskan.

En av teorierna som rör hur ord lagras och organiseras i hjärnan handlar om att man lär in språk mer i stora bitar, ”chunks”, än i mindre bitar, ord.

Hjärnan samlar ihop ord som hör ihop, till exempel blue, wide, deep lagras med river.

Snarare än att lagra ord för ord separat, så lagrar vi dem tillsammans, i  ”pre-fabricated units”: Good + morning, ”Thank + you + very + much”.

Man samlar alltså legobitar mer än kulor. Ska man plugga glosor kan man vinna på att sortera dem först, eller sätta in dem i egna meningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: