Under strecket med SvD

Mitt tidningsläsande har den senaste tiden inneburit snabbläsningar under lunchen när jag vickat, ”lånade” exemplar av DN när jag hämtat post hos mamma och ströläsande på Internet. Så jag har liksom tappat greppet om tidningarna, det finns ingen regelbundenhet i mitt läsande och det gör att jag halkar efter. Men idag tänkte jag tipsa om SvD:s artiklar/essäer om litterarur och litteraturvetenskap.

Merete Mazzarella letar efter den empatiske läsaren och ställer frågan om en empatisk läsare också är empatisk i övrigt, eftersom läsaren vill kunna identifiera sig med karaktärer i litteraturen. Att jag känner empati för Jane Eyre eller Bert Ljung behöver inte betyda att någon annan gör det, om inte – saknar man då empati?

Om läsning till sin natur är nyttigt och bra för oss – varför måste vi då hjärntvättas med denna nyttighet? Jerry Määtä skriver om läsningen som uttryck för snobbism i motsats till humanism och att många känner skam över att inte ha orkat, velat eller hunnit läsa böcker som man ska ha läst. Kanske är det dags att befria oss från skulden över att inte läst klassikerna? Läsningen kan också bli en drog, en flykt från ett liv som inte är lika spännande som böckernas handling.

Ingeborg Löfgren diskuterar huruvida vi blir bättre människor av att läsa litteratur. Blir vi mer moraliska? Vi riskerar att exotisera det annorlunda och färgas av författarens syn på världen vid läsningen. Man kan också fråga sig vilka böcker det är vi ska läsa och vad vi ska göra med dem. Till syvende och sist står vi där ensamma med vår bakgrund och ska försöka hantera det vi läst. Hur går det då?

Comments
2 Responses to “Under strecket med SvD”
  1. Stig Ekström skriver:

    Lite roligt måste man få ha även om det är farligt

  2. metabolism skriver:

    Helt rätt! 🙂

    /Monica

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: