Man blir ju som man umgås

Jag säger som det är:

På lärarutbildningen tenderar många diskussioner att handla om hur man som nyutexaminerad lärare ska tackla den stelbenta lärarkåren när man börjar arbeta. Det tycks förutsättas, både från högskolelärares och studenters håll, att de som redan arbetar som lärare agerar efter värderingar från en annan tidsålder.

Det talas om att man inte ska låta sig ”sugas in i systemet” på skolan. Man säger att det kan vara svårt att stå på sig som ensam och nyutexaminerad, när alla andra på skolan tycker att ”så här har vi alltid gjort”.

Och visst. Det är inte helt obefogat att ämnet tas upp. Personligen kan jag nämligen inte (på rak arm) minnas att en enda student kommit tillbaka från en period av verksamhetsförlagd utbildning och berättat att båda nedanstående punkter stämmer

1. de har blivit välkomnade och värdigt behandlade

2. skolan bedriver en undervisning som genomsyras av en respekt för eleverna – och för folk i allmänhet

Och det är kanske lite så… att man blir som man umgås, menar jag. Därför är det extra härligt att äntligen ha fått möta ett av skolvärdens goda exempel. För första gången satt jag på ett (fyra timmar långt!) seminarium utan att känna igen mig i vad de andra studenterna pratade om. Och det var gott.

Men det är (minst sagt) lite sorgligt att det är vanligare att tala om att man också kan lära sig något av hemskheterna, än att tala om de goda exemplen. Man lär sig ju så mycket mer om man får förslag på hur man kan göra. En vän som också läser lärarutbildningen uttryckte det såhär efter sin senaste VFU: ”jag vet redan att jag inte tänker kalla eleverna för psykfall, det är inget jag behöver ha VFU för att lära mig”.

Vad jag försöker komma till är att de goda exemplen finns (jag vet att ni alla vet det, men som lärarstudent har jag faktiskt haft mina tvivel), och att de måste lyftas fram i ljuset. Vad skapar vi för skola om vi bara sitter och diskuterar fel hela tiden? Låt oss istället visa varann vad vi kan göra, och tillåt oss att inspireras av varann!

Comments
4 Responses to “Man blir ju som man umgås”
 1. Morrica skriver:

  Klokt talat! Genast blev jag inspirerad att följa ditt exempel.

  Och just därför behöver vi gamla tanter unga studenter och nyutexaminerade lärare omkring oss, annars lallar vi omkring i våra vanliga spår och tror att allt är väl, vi behöver se er sprudla omkring och upptäcka hur ni får eleverna att glittra. Ni inspirerar oss, och kanske ibland har ni glädje av att ta del av vår erfarenhet. Vi behöver kontrasten, helt enkelt.

 2. annapanna51 skriver:

  Jag har haft tur och har hamnat på ett ställe där man kan testa lite nya saker utan att bli nertryckt av någon gammal stofil. Det finns sådana också, men de är inte så många. Att ha studenter är nyttigt och jag hoppas att det snart dyker upp en igen, skolan ligger lite utanför de största allfarvägarna och är därför inte så poppis bland studenterna. Man tvingas tänka till när någon följer en i hasorna och undrar vad man egentligen håller på med. Även gamla hundar kan lära sig sitta eller rulla runt.

 3. Inga M skriver:

  Usch det låter förfärligt om man bara sysslar med att leta fel hela tiden. Det enda som kan leda framåt är ju att lyfta det som fungerar bra och bygga på det.

  Det gäller ju både i förhållande till eleverna och till varandra som kollegor.

 4. Lina skriver:

  Tack för era kommentarer!

  Och för att förtydliga:
  jag tycker absolut att det finns mycket lärarstudenter kan lära av redan-lärares erfarenheter. Det är därför jag menar att det är så viktigt att man pratar om vad som funkar.

  Och om det funkar eller inte (och om man tolkar det som lyckat eller misslyckat) verkar bero ganska mycket på vilken inställning och vilket arbetsklimat man har. Tror jag =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: