In vino veritas?

För många år sedan kläckte mina kusiner, jag och våra familjer en, som vi tyckte, strålande affärsidé en fredagskväll. Dagen efter, i eftertankens kranka blekhet, la vi ner idén. Efter att ha läst om vad Herodotos skriver i sin Historia om persernas seder, undrar jag ändå om vi gjorde rätt … Vi skulle kanske ha prövat tanken en trevlig kväll till. Öppnat en flaska av något slag under lördagskvällen också och prövat vår idé en gång till innan vi skrotade den? Vem vet var vi hade befunnit oss i dag, om vi vågat?

geocitiesdotcom1persian_kashan_jug_13th_centurycup_1250_1150_bc

Herodotos om persernas syn på vin och allvarliga angelägenheter:

På vin är de mycket begivna, men det är inte tillåtet att kräkas eller kasta sitt vatten i andra människors närvaro. Detta är de mycket noga med.

Och under ruset brukar de överlägga om de allra allvarligaste angelägenheter. Och vad de då tycker vara riktigt, detta framlägger husvärden, i vars hus överläggningen äger rum, på nytt för dem dagen därpå, då de är nyktra. Och om de då även såsom nyktra tycker att det är riktigt, så blir det gällande, i motsatt fall låter de det vara.

Och vad de i nyktert tillstånd överlägger om, det prövar de sedan under ruset.

Klicka här för mer info om perserna, vinet och bilderna från geocities
Comments
One Response to “In vino veritas?”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] alkoholromantiserade för några veckor sedan, och i mitt inlägg där jag gör modeller över humor och genialitet så […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: