Dagbok: Janis C-uppsats – v.1

11_46_58_thumb-helter-skelter-newcastle-upon-tyne-free-foto-com Första veckan av tio veckor med C-uppsatsjobb är nästan avklarad. Dag ett löd uppmaningen ”Inte en dag utan en rad”. När Lina dag två frågade hur det gick svarade jag: ”ont i magen” och skrev två versioner av ett och samma PM. Dag 3 var jag sjösjukt illamående . Dag 4 ingöt Henrik Schyffert nya krafter. Dag 5 ska det läsas så ögonen blör. Ledord för nästa vecka: Organisation, organisation!

Här följer en dagbok över hela veckan. Inte spännande alls. Skriven av egoistiska skäl, för att jag vill ha koll. Ni behöver alls inte kolla.

Dag 1: Två timmars föreläsning om C-uppsatsskrivandet. ”Inte en dag utan en rad”, som den gode Linné sa, är kontentan av det hela. Plus att försöka göra vad Högskoleverket säger sig sakna i ”dagens uppsatser”: fler referenser på andra språk, fler fotnoter, bättre koppling teori och praktik. Till exempel. Mindre kvalitativ och mer kvantitativ forskning tror jag att jag, högaktningsfullt, inte bryr mig så mycket om. Efter föreläsningen mycket snack:  ”Vad ska du skriva om”, ”vem har du som handledare”, ”har du lika mycket ångest som jag?” Ett boklån. Inte mer än så blir gjort. Känner att jag är superstressad. Jag vill inte åka hem. Jag vill inte skriva C-uppsats. Jag vet inte varför jag valde ämnet jag valt.

Dag 2: Hjälp, nu är jag utlämnad helt åt mig själv! Börjar leta reda de uppsatser som jag sneglat lite på i förväg (Högskoleverket vill gärna ha mer kopplingar till tidigare uppsatser, japp, det ska de få) . Mejlar några personer som har anknytning till uppsatsen. Fastnar i att städa mejlens inkorg. Tvingar mig ur. Börjar skriva på första PM:et. Vet inte riktigt vad de vill ha för slags PM. Inte enligt tidigare gjorda PM:s mall, inte enligt handledarens mall, utan enligt de inte helt glasklar anvisningarna i det mångsidiga examensdokumentet. Lämnar datorn med träsmak ni vet var efter 6 timmar. Två varianter av ett PM är skrivna. Och inte har jag läst annat än abstracts heller. Förstår inte vad det är som tagit sex timmar!

Dag 3: Psykosomatiskt eller inte så är jag totalt utslagen hela dagen, mår riktigt, riktigt illa. Läser några sidor i alla fall, i den enda boken jag hittills lyckats få tag på av alla böcker på litteraturlistan.

Dag 4: Ah, nu har vi fått ett seminariedatum också – jag har ingen panik med mitt PM, alltså. Och jag gillar vad gruppledaren skriver inför seminariet: ”Tills dess ska alla, även jag, ha läst in anvisningarna ordentligt så att vi kan diskutera i vad mån där finns några … ” 🙂 Beställer en bok på nätet. Hittar en intressant uppsats som N. kanske kan ha användning av.

Henrik Schyffert talar om kreatitivet på högskolan, och Monica och jag får skratta. Najs. Sedan går vi på release-party för en ny bok, och där lär jag mig en ny bra term, som jag glömmer bort på tåget hem. Innan dess har Monica och jag brain-stormat om våra C-uppsatsers frågeställningar. Ingen av oss är riktigt säker på vad det är vi är ute efter… Nu när vi börjat poppar bara nya frågor, invändningar och konstigheter upp …

Dag 5, i morgon: Litteraturläsning från morgon till kväll. Absolut! Och PM:et ska skrivas klart och mejlas till handledaren! Jösses, det höll jag på att glömma! Fick för mig att jag var klar, liksom. Full koll med andra ord! Inte. Jösses, vad det snurrar!

Veckans Beatles:

Look out helter skelter helter skelter
Helter skelter
Look out helter skelter
She’s coming down fast
Yes she is
Yes she is.

Comments
3 Responses to “Dagbok: Janis C-uppsats – v.1”
  1. Camilla skriver:

    Ska bli spännande att följa dig och ditt arbete. Vecka för vecka. I medgång som motgång. För du kommer väl att fortsätta skriva dagbok? Visst?

  2. metabolism skriver:

    Ja, det ska jag göra! Och vad roligt att någon vill läsa det, också! Tack, Camilla!
    Kanske går jag in på VAD det är jag skriver om, kanske inte, vi får se … det hör liksom ihop med anonymiteten – och hur långrandigt mångordigt det skulle kunna riskera bli! /Janis

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Dagbok: Janis C-uppsats – v.1 […]Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: