”Vem äger problemet?”

Nyligen hade vi en diskussion om elevens eget ansvar här på bloggen, vad en elevs vägran att skriva kan bero på var det som föranledde den. På Lektorio skriver Monica Ringborg om att problemet inte ligger hos individen utan i den mellanmänskliga relationen:

Vi är inte arga, vi är inte glada, vi är inte, utan vi blir … i mellanmänskliga relationer. Vi är inte okoncentrerade, utan vi blir i en speciell miljö och ihop med andra som har höga och kanske orimliga krav på oss.

Monica Ringborgs text är en fördjupning av det många av oss var inne på i diskussionen. Mycket läsvärt, så läs gärna här! Detta citat stjäl jag emellertid rakt av:

Vi är vana att tänka oss att hemligheten hos den andra, det unika, det som gör skillnad mellan mig och dig, ligger inneboende i oss. Men det relationella perspektivet vänder upp och ned på den föreställningen, och säger att det unika, det finns inte i en annan utan framträder i mötet mellan människor. Vi kan aldrig med säkerhet veta vem den andra är eller kommer att vara i nästa möte, och vi kan heller aldrig med säkerhet bestämma hur det kommer att bli, vad som kommer hända i ett möte: Det kan bli på många sätt, men det kan inte bli hur som helst. Genuina mänskliga möten är både kreativa och obestämda.

von Wright

Annonser
Comments
3 Responses to “”Vem äger problemet?””
 1. Monika skriver:

  Tack Janis för att du skickar vidare.

  Visst är citat från Moira von Wright tänkvärt … 🙂

 2. metabolism skriver:

  Tack för förnamnet! jag, jag tänkte på finländaren von Wright!
  Det var ju tokigt!
  /Janis

 3. Monika skriver:

  De är släkt …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: