”Böckerna vägrar släppa greppet”

Böckerna vägrar släppa greppet, skriver Ronnie Sandahl på Aftonbladets sistasida, måndagen den 21 juli.

Han ska hjälpa sin mamma att rensa ur hennes bokhylla. DVD-filmer eller CD-skivor hade inte varit ett problem, men med bokrensningen går det sämre. Två timmar senare har han inte lyckats rensa bort en endaste en.

Musik, film och journalistik har värdemässigt devalverats i takt med det allt billigare bredbandet, skriver Sandahl. Han ger ett nytt rockband 30 sekunder att övertyga, filmer finns ”bara några musklick bort”. ”Det krävs inget av mig längre”. Men (men!):

Samtidigt har något så omodernt som litteratur lyckats bevara relationen till sina läsare. Böcker kompromissar aldrig, med tid eller ömsesidig ansträngning.

Det finns inget avstånd, inget tjafs, mellan författaren och läsaren. Litteraturen är liksom både genvägen och omvägen.

Mellan mig och berättelsen finns nästan ingenting. Ett papper och en penna.

* * *

Vackra ord. Så fina så att jag tar mig tiden att leta reda på tidningen och citera dem. För att bevara dem. (För Aftonbladet vill att jag betalar 19,- i månaden för att få tillgång till texter som denna med flera, texter som jag läser i pappersupplagan jag köpt i hela mitt liv. Där finns inte texten ett musklick bort, nej, jag får plita ner citaten själv. Lite som om det varit en bok, alltså. Men snålare.)

Orden är vackra, ja. Och sanna för en läsare. Men de kan problematiseras – och det är nog det Monicas och min C-uppsats ska handla om i höst. Om när det står saker emellan litteraturen och läsaren.

PS Jag har citerat Ronnie Sandahl tidigare då han skrivit om litteratur (här), ”De stora böckerna dödade min läslust”, som handlar om tonåringar och läsning av klassiker i skolan. (Men försök inte klicka på länken till Sandals krönika, det går inte längre. Om du inte blir prenumerant och betalar 19,- i månaden vill säga. Suck, man måste visst spara ariklar man gillar i pappersformat numer. Som om man inte hade nog av papper.)

Comments
One Response to “”Böckerna vägrar släppa greppet””
  1. Monica skriver:

    Åhå! Den vill jag läsa. Du får ta med den till nästa möte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: