Dåliga lärare

Det finns inte bara dåliga blivande lärare (se tidigare), det finns dåliga verksamma lärare också.

Några har jag haft själv. Några av dem visade sig senare, sedda i backspegeln och med ålder och mognad, faktiskt ha varit de bästa. Några var verkligen så dåliga som man tyckte då. Vissa var rädda för oss, fastän vi alls inte var farliga. Vissa hade massor av kunskap men ingen förmåga att lära ut. Vissa var aldrig kvar längre än en termin, och då var det kanske inte de som var dåliga utan omsättningen på dem.

Vad är då en dålig lärare ? Först och främst finns det nog inte så många (av alla) lärare som är helt igenom dåliga. Det kan bero mycket på vilken elev man talar med. Och alla elever bör kunna ta olika slags lärare (om inte för annat så är det en bra förmåga att ha med sig ut i yrkeslivet med dess alla chefer). Så vi struntar i det där som mest handlar om personkemi eller ”tyckande”.

En dålig lärare är en som inte försöker nå varje elev. Som kör sitt race utan att kontrollera så alla är med på banan. Som menar att mitt sätt och min synvinkel är det enda rätta och att eleverna ska rätta in sig i ledet. En lärare som är rigid, alltså. Eller väldigt fantasilös, eller empatilös. Det är ändå människor man arbetar med och målet är kunskapen och elevernas personliga utveckling. Kanske man skulle kunna kalla en sådan lärare en dialoglös lärare.

En dålig lärare kan vara en som mer älskar sitt ämnesstoff än att lära ut det. Eller den som tvärtemot inte är engagerad på allvar i sitt ämne.

En dålig lärare kan vara en lärare som inte vill. Som inte tycker om sitt jobb längre och jobbar kvar enbart för försörjningens skull.

En dålig lärare kan vara en som stilla bränts ut av att arbeta i motvind, år efter år. Som en gång brann av engagemang och vilja, men slocknat på grund av skolans organisation, de många spretande arbetsuppgifterna, de orimliga kraven.

En dålig lärare kan vara en ny lärare som får den svåraste klassen i välkomstpresent.

En dålig lärare kan vara en (behörig) lärare som på grund av skolans organisation sätts att undervisa i ämnen h*n inte har behörighet att undervisa i, och heller inte vill undervisa i. Som gör det för att rektor har sagt så. En rektor som sagt så för att ekonomin alltid måste sättas främst. Trots allt vad politikerna säger och lovar.

”En dålig lärare” har ofta (men inte alltid) direkt samband med skolans organisation.

*

Vad som gör en lärare till en bra lärare kan du läsa här. Jag tror säkert att många, många lärare passar in på elevernas beskrivningar. Fast just dem hör man sällan talas om. Nu talar man till exempel, efter Klass 9A, mycket om vikten av duktiga lärare (och det är rätt!) – men samtidigt kritiserar man ju indirekt hela lärarkåren, eller hur? Alla dåliga resultat måste vara lärarnas eget fel. Knappt inget alls talas det om den ökade lärartätheten som också var en viktig faktor både för klassens och parallellklassens förbättrade resultat. Eller andra faktorer. Alldeles för lite talas det om ekonomi, organisation, ledning, förutsättningar för engagemang och kreativitet med mera. Mest bara om dåliga lärare.

*

Kan vi inte prata mer om alla bra lärare? För jag är rädd att allt prat om dåliga lärare verkligen blir till en sanning om vi fortsätter stigmatisera en hel yrkeskår. I stället kan vi väl fokusera på att se vilka förutsättningar de duktiga lärarna har, och inspireras och lära av dem. Ge tid för dialog och utbyte. Allt för många gånger görs något verkligt kreativt och bra i ett litet isolerat klassrum, utan att några ringar får en chans att spridas på vattnet . . . Visst måste skolan talas om i positiva ordalag för att bli bättre? Själv blir jag lätt ledsen eller sur över kritik, men glad och kreativ när jag lär av andras goda exempel. Vi lärare fokuserar ju på det positiva hos eleverna hellre än talar om det som inte fungerar – just för att det fungerar bättre. Samma sak borde ju även gälla lärare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: