Misery-lit kallas det visst

Vi har tidigare skrivit om vad som engagerar främst unga läsare – de realistiska eländesskildringarna (här och här t.ex.). I en kort notis i DN 6/9 skriver Jonas Thente om det som kallas misery-lit:

”Fiktionen är bara ett mellanspel för unga tjejer som läser. En kort stund av lugn mellan de förment sanna skildringarna av övergrepp, vanmakt och förtvivlan. I undersökningar av svenska skolflickors läsvanor dyker det ständigt upp eländesskildringar på toppositionerna, gärna om amerikanska kvinnor som gifter sig med muslimer och far illa.”

Thente skriver vidare om ”Fånge i Teheran” (16-årig kristen flicka i iransk fängelse) och ”Styvdottern” ( barn som far illa efter skilsmässa) som kommer ut i höst på Förlaget Forum , ”specialister på att hitta den sortens elände”. Bägge böckerna är ”självbiografiska och noggrant marknadsförda som ”sanna historier”. Illafarandet måste vara på riktigt, nämligen. Inget ljug. Till formen hör också att man ska se författarna på bild på omslagsfliken, där det måste stå att de i dag lever fantastiska och lyckliga liv.”

I England sägs marknaden blivit överhettad av författare som tävlar om vem som farit mest illa. ”Det är så här bröderna Grimm hade skrivit om de hade varit verksamma i dag.”

Grymma sagor med lyckliga slut, alltså. Inget nytt under solen. Svårare än så är kanske inte analysen om varför böcker i den här genren är så populära.

Annonser
Comments
One Response to “Misery-lit kallas det visst”
  1. Lina skriver:

    Detta var nog det mest intressanta sättet att betrakta misery-lit på, som jag stött på.

    Kanske är det också så att man hittar intressanta förklaringar just när man håller sig till analys och inte ägnar så mycket tanke åt en diffust definierad moral?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: