Årets arbetare

Utmärkelsen Årets arbetare som jag tidigare ondgjort mig över är klar. Och, puh, alla Sveriges ARBETARE kan pusta ut. Om man med ARBETARE menar arbetstagare, anställda, de som säljer sin tid för att utföra ett arbete åt en annan part.

För, helt symptomatiskt, är förstås Årets arbetare en egenföretagare. Det säger ju sig självt.

Enl Ab:s pappersupplaga idag heter hon Maith, är 66 år och butiksägare. Arbetat hårt sedan hon var 16, som hushållerska och i butik. Blev egenföretagare p.g.a. allergi. ”-Jag har aldrig riktigt kunnat ta semester, säger hon.”

”-Maith, du är ett föredöme som är värd all uppskattning”, säger Per Schlingmann, moderaternas partisekreterare, och räcker över blommor och diplom.

Grattis till Maith! Ära den som äras bör – men…

till frågan om själva utmärkelsen: En egenföretagare arbetar självfallet, men är per definition ingen arbetare. Utmärkelsen Årets arbetare uttrycker explicit vad det nya ”Arbetarpartiet” implicit står för. Om nu någon ens tvivlade.

Comments
7 Responses to “Årets arbetare”
 1. Janis skriver:

  PS:

  Juryns motivering enligt nedan. Det var ju som f*n att de
  indirekt lyckades kritisera alla sjukskrivna i sin motivering. Och de som inte vill/kan byta yrke vid arbetslöshet. Synd att hon inte hade flyttat också när hon öppnade eget, det var det enda som saknades. Och paradorden ”eget ansvar” och ”valmöjligheter” är självfallet med.

  ”Maith Lindgård har yrkesarbetat i närmare 50 år. Det som genomsyrar hennes arbetsliv är en förmåga att se och ta tillvara på möjligheterna,även i svåra situationer. Trots att hon blev sjukskriven på grund av allergiska besvär ville hon tillbaka till arbetsmarknaden. När det inte var möjligt för Maith att fortsätta i det gamla yrket öppnade hon egen affär och lyckades försörja sig på den.

  Vi vill uppmärksamma Maith av fler skäl. Hon visar på en förmåga att ta eget ansvar och att se möjligheterna i de villkor som råder. Maith visar också att ålder och att bo på landsbygden – i mångas ögon problematiska förutsättningar – inte behöver vara ett hinder för att vara kvar i arbete. Hon är värd stor beundran och är ett föredöme för oss alla.”

 2. Zune skriver:

  Undrar hur en politisk aktör ska kunna skriva en motivering för att inte den andra sidan ska kunna tråckla fram en misstolkning. Och att företagare inte är arbetare, är en våldsam missuppfattning.

  En anställd är någon som är anställd hos någon.
  En arbetare är någon som arbetar med något.
  Så enkelt är det.

  Och på de flesta (om inte alla) småföretag jag känner till, är företagaren själv den som arbetar hårdast av alla.

  Så sluta vara ”djävulens advokat” och läsa in misstolkningar mellan raderna.

  Det säger mest om er själva.

 3. metabolism skriver:

  Vad en ”arbetare” är är förvisso en semantisk fråga. Men att det skulle vara en misstolkning att ”arbetare” är liktydigt med någon som säljer sin arbetskraft till en arbetsgivare håller jag inte med om. Per definition och av tradition har faktiskt ”arbetare” setts vara de med ”LO-yrken”, i både svensk debatt och i svensk lönestatistik. Även om du vidgar definitionen och jag förstår vad du menar, så håller inte ditt resonemang. Arbetar gör både arbetare och egenföretagare, men arbetare kallas de som arbetar åt andra. Egenföretagare kallas egenföretagare. Och Maith Lindegård skulle belönats med utmärkelsen ”Årets egenföretagare”.
  Dessutom vill jag påpeka att jag på inget sätt nedvärderat arbetsinsatsen hos en egen företagare. Jag menar bara att det att utmärkelsen gavs till en egenföretagare säger något om viktigt om ”vårt nya arbetarparti”. Jag värderar inte egenföretagarna, jag värderar moderaterna. Jag misstolkar inte, jag tolkar utifrån mina åsikter. /Janis

 4. Lina skriver:

  Jag tycker det är fint att folk som Zune ovan kan uppröras så över en bloggkommentar att de formulerar syrliga, anonyma, inlägg och skickar iväg. Det är som en insändarsidans renässans, en politisk hoppfullhet i en likgiltighetens tid. Eller nåt sånt… 🙂

  Äsch, även om det kanske inte blir någon djup demokratisk debatt så är det alltid kul när folk vill lära semantiker semantik. Har vi lockat fram fler ordfunderare till ytan har vi gjort vårt jobb… 🙂

 5. Zune skriver:

  Det var väl f*n om inte det här skulle gå in då:
  En som kör bil, är en bilförare. Oavsett om han är en taxichaufför eller bara ska ut till landet.
  En som eldar något, är en eldare. Oavsett om han är en mordbrännare eller bara ska lägga på en brasa.
  En som utför ett arbete, är en arbetare. Oavsett om han är en anställd byggnadsarbetare eller en pensionär som renoverar sitt eget hus.
  Att anställda mskulle ha sopat åt sig monopol på termen arbetare, är som att nazisterna skulle ha ensamrätt till svenska flaggan.

 6. Janis skriver:

  Hej igen, Zune, det var inte igår! Vet du, alla har rätt till sin åsikt, även du och jag, så vi får väl enas om att vi är oense om definitionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: