Läxor gillar jag inte

”Veckans metabolism” 2006:37

Hur kan någon på fullaste allvar tro att fler läxor i skolan skulle förbättra resultaten?

Kan inte stillatigande åse Folkpartiets populistiska valaffischer om att läxor skulle göra skolan bättre. Till de som eventuellt håller med om att fler läxor är en bra medicin kommer här några motargument att begrunda:

1. Eftersom endast vissa elever kan få läxhjälp hemma motverkar obligatoriska läxor skolans grundläggande idé om att verka som en utjämnande faktor av elevernas sociala och kulturella kapital. När undervisningen läggs upp så att läxor har en direkt avgörande effekt på resultatet har skolan brustit i sin uppgift. (Frivillig läxläsning och föräldrars engagemang i barnens skola angrips härmed inte).

2. Läxor är ett stressmoment som lägger för stor press på eleverna och deras föräldrar. Fritid ska vara fri tid även för skolelever, varför ska endast vuxna skyddas av arbetstidslagar?(Men gärna schemalagd tid i skolan att arbeta med ”läxor”).

3. Läxor är alltför sällan pedagogisk motiverade. Att eleven sitter hemma och på egen hand försöker förstå är knappast den bästa inlärningsmetoden. Frivilligt hemarbete, eller läxor efter frånvaro för att komma ikapp, javisst. Men läxor skall aldrig vara något som ersätter skolans pedagogiskt ledda undervisning.

Huvudargumenten för att obligatoriska läxor inte är den rätta medicinen för skolan, skoldoktor Leijonborg med anhängare, är alltså:

Läxor stöder inte elever som har det svårt i skolan, tvärtom riskerar de att elever halkar efter ytterligare.

Läxor bidrar till elevers stress – vilket har visat sig i ett flertal olika undersökningar om ungdomars hälsa.

Läxor är alltför ofta ett sätt att kompensera bristande undervisning (det som inte hanns med), än pedagogiskt motiverade.

* * *

Bäst att tillägga är att jag med detta inlägg inte tar helt avstånd från läxor – det kan finnas pedagogiska vinster så länge man beaktar varför och hur (ofta eller omfattande dess ska vara). Avstånd tar jag däremot från idén att läxor skulle vara lösningen på hur att förbättra skolan, och sättet att med argument som dessa skymma den verkliga diskussion om hur skolan ska utecklas.

Annonser
Comments
One Response to “Läxor gillar jag inte”
  1. Vildkatt skriver:

    Mycket bra poäng.

    Folkpartiet känns så desperata att de är redo att ta till vilket jävla satyg som helst för att klänga sig kvar i riksdagen. Visst kan liberalism förstås på lite olika sätt men folkpartiet känns mer stränga och uppfostrande än liberala. Ska bli spännande att se hur det går för dem nu på söndag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: